Routing and Switching Configuration

perkenalan router
setting password router/switch
basic setting on router
basic router config in a glance/summary
switch operation basic
recovery password on router
IOS Recovery
Switch Password Recovery
VLAN-InterVLAN-VTP
—–P-VLAN Configuration
STP
—–MSTP and FlexLinks 
Hardening Switch Security (Snooping, DAI, IPSG, VACL, and MACL)
EtherChannel
connecting 2 computer
connecting 2 routers
DHCP Configuration
routing protocol in a glance
Static Routing Configuration Part 1 (with Fast Ethernet)
Static Routing Configuration Part 2 (with Serial Cable)
(IP SLA) In-Depth Configuration & Real-Case Simulation of Static Route Configuration
RIP Configuration (Old Article)
EIGRP Configuration (Old Article)
OSPF Configuration  (Old Article 1 , Old Article 2)
—–Too Many Retransmissions
IS-IS Configuration
Access-List (ACL)
Configuring DHCP
NAT
NAT Configuration (Advanced)
IPv6 Configuration
IPv6 Tunneling Configuration
IPv6 Anycast Configuration 
PPP Configuration
—–PPPoE and MLPPP
Frame Relay Configuration
Bridging Configuration
Path Control (Routing Manipulation)
BGP Basic Configuration
BGP Configuration (Part 1)
BGP Configuration (Part 2)
BGP Configuration (Part 3)
BGP Configuration (Part 4)
BGP Regular Expression (Regex)
PBR with Route-Map
Sub-optimal Routing
Route Filtering
FHRP Configuration
IOS 15 Service Activation
VRF Configuration
QoS Configuration (QoS in Multi Layer Switch)
QoS Management on Switch
QoS Configuration (NBAR and Class-map)
QoS Configuration (LLQ)
CBAC and ZBF
Qos Configuration (WRED, LFI, and Header Compression)
QoS Configuration (Policing and Shaping)    
IOS XR Configuration Overview
MPLS Part 1 – Backbone
MPLS Part 2 – VPN
MPLS Part 3 – Route Target and Route Leaking
MPLS Part 4 – Backup Route
MPLS Part 5 – Any Transport over MPLS
Multicast Configuration
Route Policy Language (RPL)
DMVPN Introduction
IPSec Static VTI Configuration
IPSec Dynamic VTI Configuration
Network Monitoring Configuration (SNMP, NetFlow, and Syslog)
Cisco Switch SDM
Configuring CA (Certificate Authority) on Router

8 Comments (+add yours?)

  1. bayu aji
    Mar 19, 2014 @ 08:23:09

    saya sebener nya sudah lama tau soal cisco tapi cuma kulit nya doang, belajar bentar vakum nya lama, pas open book lagi ilmu nya udah sirna entah kemana hahaha, cuman kemaren pas udah bener2 niat pengen ambil sertifikat belajar nya jadi ON lagi
    iseng2 browsing nemu nih web, isi nya menarik, cocok buat referensi belajar buat ngasah skill n knowledge juga, thanks mas bro udah mw share,

    Reply

  2. Katon dua
    Sep 15, 2014 @ 10:45:45

    lengkap bro… w lagi butuh banget ilmu beginian buat ambil sertifikat..
    Thanks

    Reply

  3. ipang
    Oct 20, 2014 @ 13:17:37

    Alhamdulillah ternyata masih ada blog yg mau share ilmu networking secara gratis.
    Terimakasih Gan,

    Salam.

    Reply

  4. Ael Irsal
    Oct 21, 2014 @ 10:39:11

    Gw dah lama selalu pantengin nih blog, cuma baru kasih comment, bahasa nya keren gampang di pahami…
    Btw klo isinya di copas dan di share ke group FB boleh nggak ya tp tetap nyantumin link sourcenya…

    Reply

    • Miftah Rahman
      Oct 21, 2014 @ 10:49:30

      bole, yang penting link source nya kesini aja

      Reply

  5. Rekayasa Putra Persada
    Nov 28, 2014 @ 15:46:15

    Keren bro, Makasih buat sharing!!, lanjutkan

    Reply

  6. muhammad adjie
    Mar 22, 2015 @ 11:58:33

    Mantap bro isinya ,Recommended dah poko’nya buat belajar networking dengan bahasa yang mudah dipahami😀

    Reply

  7. Eno
    Aug 04, 2015 @ 16:40:13

    Susah nyari blog yang begini penjelasannya mudah di pahami
    ty bro semoga ilmu nya bermanfaat😀

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: